Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

Finále pěveckého festivalu Nad oblaky zbořilo bariéry

Sál Reduty byl diváky a fanoušky téměř zcela zaplněnJak jsme vás již informovali v našem krátkém květnovém článku, uskutečnil se v Olomouci v pátek 22. října 2010 dlouho očekávaný  finálový koncert pěveckého festivalu „Nad oblaky aneb Každý může být hvězdou“, jehož cílem je povzbudit nadané umělce se zdravotním postižením v jejich zájmové činnosti. Slavnostní večer 1. ročníku tohoto pěveckého festivalu pro handicapované talenty se konal ve velkém sále Reduta Moravské filharmonie Olomouc za přítomnosti obou patronů festivalu – Moniky Absolonové a Alana Bastiena.

Odborná porota pozorně sledovala výkony soutěžících hned z první řadyPatroni byli spolu s kmotrou soutěže Kateřinou Kornovou i členy odborné poroty. V nelehkém úkolu vybrat z více než stovky audio a video nahrávek ty nejlepší jim již od červnové uzávěrky pomohli další významné osobnosti, pianista a skladatel Boris Urbánek, ředitel Moravské filharmonie Olomouc Vladislav Kvapil, ředitel Českého rozhlasu Olomouc Mgr. Pavel Hekela, ředitel ostravského studia ČT Mgr. Ilja Racek, paní Mgr. Miloslava Soukupová - ředitelka Lidové konzervatoře a Múzické školy v Ostravě Večerem provázela moderátorka Gabriela Lefendaa v neposlední řadě i Mgr. Bohdana Rywiková, zodpovědná za vztahy s veřejností centra Čtyřlístek v Ostravě.

Kritéria výběru finalistů nebyla nijak specifická. „Šlo o to, která nahrávka více zaujala. Ne samozřejmě zvukem, protože podmínky pro záznam nemají všichni srovnatelné a na profesionální úrovni, ale výběrem písničky a její interpretací,“ řekl patron festivalu muzikant a zpěvák Alan Bastien. Po vyhlášení soutěže přišlo kolem stovky přihlášek. Odborná porota po dlouhém náročném posuzování - většina soutěžících byla opravdu dobrá - vybrala do užšího finále pět kapel, tři pěvecké sbory a šest jednotlivců.

Kleopatra Lenka Hubaczová potěšila svým výkonem nejen Moniku Absolonovou Zvuková zkouška byla naplánována až na 15. hodinu, ale již od poledních hodin bylo možné zastihnout na olomouckém Horním náměstí nejen natěšené diváky ale i finalisty ze vzdálenějších krajů. Všichni se těšili na večerní finále, i když účinkující někdy trochu s obavami, ale všichni s velkým očekáváním. Trému ale zažehnávali jejich rodiny, kamarádi, přátelé. Časové rezervy do začátku zkoušky i krásného slunečného počasí rádi využili k prohlídce historického centra města.

Martin Klein si vybral píseň Ewy FarnéPřesně v 17. hodin se v Mozartově sále konala slavnostní vernisáž téměř sedmdesátky obrazů účastníků doprovodné výtvarné části festivalu Nad oblaky. Oceněným výtvarníkům osobně pogratuloval a ceny předal patron festivalu - známý malíř a sochař Kurt Gebauer. Většina odměněných si ceny přijela převzít osobně. Vítězku soutěže, nadanou Věrku Bárovou, která je ochrnutá na všechny končetiny, však navštíví porotci v jejím domově, kde jí cenu osobně předají.

Radka Žaluda diváci odměnili několikaminutovým potleskem ve stojePoté se již diváci i zástupci médií přesunuli do velkého sálu Reduta, kde chvíli po 18. hodině začal hlavní program pěvecké soutěže. Moderátorka večera energická Gabriela Lefenda, známá z pořadu Dobré ráno České televize, nejprve divákům představila odbornou porotu, patrony festivalu i zástupce Olomouckého kraje, kteří vybaveni poznámkovými bloky a tužkami zaujali svá místa u stolků v první řadě. Potom již pódium patřilo jen soutěžícím kapelám, pěveckým sborům i jednotlivým zpěvákům a zpěvačkám.

Monika Absolonová zpívala, odměňovala vítěze a rozdala desítky autogramů. Všichni vystupovali s obdivuhodnou suverenitou a maximálním soustředěním. Po zásluze bylo každé z pěveckých čísel odměněno bouřlivým potleskem fandícího publika. Nadšení vzbudil výkon Lenky Hubaczové z Ostravy-Poruby, která bravurně zazpívala muzikálovou "Teď královnou jsem já" a v závěru byla oceněna zvláštní cenou patronky Moniky Absolonové. Pozornost poroty vzbudil i Martin Klein z Oder za podání písně Ewy Farné. Odnesl si tak cenu poroty za nejlepší interpretaci.

Alan Bastien zakončil pěveckou přehlídku písní ze Tří mušketýrůZ kapel zaujali hlavně Hájští kohouti z Háje u Duchcova v Ústeckém kraji, Zámecká kapela z Nezamyslic a kapela Vega z Litoměřic, která byla oceněna za svůj skvělý instrumentální výkon a vlastní tvorbu. Mezi pěveckými sbory vynikly také početné Žabky ze studánky z Lanškrouna a soubor s poetickým názvem Zahrada ticha z jihočeských Stachů.

Jako poslední účinkující vystoupil fenomenální Radek Žalud. Při jeho interpretaci Vangelisova "Dobytí ráje" ztichl celý sál. Výhercům finále gratulovala i ředitelka festivalu paní Simona SoučkováNebyla jsem sama, kdo si až na poslední chvíli všiml, že charismatický Radek je nevidomý. Zaslouženě byl za svůj výjimečný výkon ohodnocen Cenou ředitele ostravského studia ČT Ilji Racka.

Na konci soutěžní přehlídky vystoupili i oba patroni festivalu. Přednost dostala Monika Absolonová. Publikum tak mělo zajímavou příležitost poslechnout si podruhé hit z muzikálu Kleopatra "Teď královnou jsem já". Muzikálům zůstal věrný i Alan Bastien, který pěvecký večer zakončil "Jedinou" ze Tří mušketýrů.

Vystoupení Radka Žaluda zvedlo ze sedadel nejen porotcePlánované přestávky využila odborná porota k jistě náročné poradě. V druhé části programu tak již nic nebránilo vyhlášení výsledků a udílení cen. Na samotný závěr večera všem účinkujícím i oceněným finalistům pogratulovala ředitelka festivalu Nad oblaky paní Mgr. Simona Součková, oba patroni i další členové poroty. Všechny potěšilo poděkování organizátorům soutěžní přehlídky i pozvání na další, již druhý ročník, tohoto festivalu, který dává šanci vyniknout i nadaným lidem se zdravotním postižením.

I my gratulujeme všem oceněným a neúnavným organizátorům festivalu. Již se těšíme na další ročník a doufáme, že budeme moci být opět osobně přítomni. 

Výsledky 1. celostátního festivalu Nad oblaky aneb Každý může být hvězdou:

  • Cena patronky Moniky Absolonové: Lenka Hubaczová
  • Cena patrona Alana Bastiena: sbor Pohoda
  • Cena kmotry Kateřiny Kornové: Dana Podhorná
  • Cena poroty za celkový dojem: Žabky ze Studánky
  • Cena poroty za výběr písně: Šafářanka
  • Cena poroty za nejlepší interpretaci: Martin Klein
  • Cena poroty za instrumentální výkon: Vega
  • Cena ředitelky Múzické školy s odborným zaměřením v Ostravě Miloslavy Soukupové: Miluše Feltová
  • Cena ředitele MFO Vladislava Kvapila: Křešičanka-Pustajka
  • Cena ředitele ostravského studia ČT Ilji Racka: Radek Žalud
  • Cena ředitele ČR Olomouc Pavla Hekely: Hájští kohouti
  • Cena radní Olomouckého kraje Yvony Kubjátové: Petr Zgažar
  • Cena radní Ústeckého kraje Jany Ryšánkové: Hrádeček
  • Cena hejtmana Olomouckého kraje Martina Tesaříka: Zámecká kapela

Monika Absolonová dodala k ocenění i vřelé objetí

Skupina Hájští kohouti

Sbor Pohoda převzal cenu od Alana Bastiena

Cenu od Kateřiny Kornové dostala Dana Podhorná

Ocenění si z finálového večera odnesla i Zámecká kapela

Ilja Racek ocenil výkon Radka Žaluda

Autogramiáda probíhala ještě dlouho po skončení oficiálního programu

Někteří diváci přišli v doprovodu velice sympatického průvodce

Komentáře k článku

* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.