Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

Jak se zpívá v dešti

Don Lockwood (M. Dejdar) stepuje Muzikál podle slavného tanečního filmu Zpívání v dešti má stále na svém repertoáru Hudební divadlo Karlín. Uvádět ho začalo již v roce 2001 ještě v původní budově divadla. Nyní se na něj můžete přijít podívat do Kongresového centra.

Velké choreografie a taneční čísla - zkrátka Hollywood 30. letPříběh se odehrává v prostředí hollywoodských filmových studií na přelomu dvacátých a třicátých let dvacátého století. V době, kdy se na plátnech začal objevovat zvukový film. A právě vznik zvukového filmu je hlavním tématem celého muzikálu. Sledujeme zde osudy velkých hvězd, které proslavil němý film.

Lina Lamontová (I. Chýlková) a Don Lockwood (M. Dejdar) v 'Šermujícím kavalírovi'Slavná herecká dvojice Don Lockwood (Martin Dejdar) a Lina Lamontová (Ivana Chýlková) točí jeden úspěšný film za druhým. V této době však nastává zlom… Firma Warner Bros. uvádí na filmová plátna zvukový film. A tak musí i producent R.F. Simpson (Radoslav Brzobohatý) přistoupit na tento pokrok doby a připravovaný film "Šermující kavalír" natočit jako film zvukový.

Učitel výslovnosti Dinsmore (V. Vostarek) a Lina Lamontová (I. Chýlková), v pozadí Roscoe Dexter, filmový režisér (Miro Grisa)Hvězdy němého filmu se tedy pod vedením režiséra Roscoa Dextera (Miro Grisa) a s pomocí učitele výslovnosti (Václav Vostarek) připravují na natáčení. Brzy ale narazí na problém, kterým je hlas Liny Lamontové. Ten se pro mluvený film ani trochu nehodí, a protože by měla nazpívat i pár písní, a zpívat vůbec neumí, zdá se problém nepřekonatelný. Při natáčení 'Šermujícího kavalíra' se zvukem byl celý štáb na nervy…Situaci a vznik filmu zachrání až herečka Kathy Seldenová, přítelkyně Dona, která hlas Liny včetně písní nadabuje. Vše ale nakonec vyjde najevo a z Kathy se rázem stane nová hvězda zvukového filmu, zatímco Lina v něm své místo ztrácí.

V příběhu nechybí ani láska, touha udržet se na vrcholu slávy, Don Lockwood (M. Dejdar), Kathy Seldenová (L. Stránská) a Cosmo Brown (L. Olšovský) při dabování hlasu Liny Lamontovéa celé dílo rozhodně nepostrádá humor. Z tohoto pohledu nejlepší výkon podává Ivana Chýlková v roli Liny Lamontové. Stačí, aby promluvila a celé divadlo propuká v hlasitý smích. Neméně baví publikum také představitel "Cosmo Browna" Lumír Olšovský, který nezapře svůj komediální talent (ať už právě v roli ve Zpívání v dešti či jiných představeních).

Stepařské číslo - jako mafiáni P. Strouhal a V. Muška, dáma v zeleném (Petra Lehká)Určitě nelze opomenout představitele hlavní role, Martina Dejdara (Don Lockwood). Ten stejně jako Lumír Olšovský skvěle zvládá hereckou, pěveckou i náročnou taneční složku. Společně s ním a představitelkou herečky Kathy Seldenové (alternace Linda Stránská a Tereza Duchková) předvádí skvěle sehraná stepařská čísla, bez kterých by se představení rozhodně neobešlo. Když už je řeč o tanci a stepu, musíme zmínit i dvojici stepařů Pavel Strouhal a Václav Muška, objevujících se zde v rolích mafiánů, malého Dona a Cosma a v rolích stepařů.

Kathy Seldenová (L. Stránská) vyskakující z dortu ohromila i Dona LockwoodaVáclav Muška je kromě představitele těchto tanečních rolí také choreografem stepu celého představení. Muzikál je doprovázen (jak už je v HD Karlín zvykem a nepsaným pravidlem) živým orchestrem pod vedením dirigenta Františka Drse. Představení vznikalo pod "režisérskou taktovkou" Petra Novotného a choreografie je dílem (kromě již zmíněného Václava Mušky) Jana Hartmanna. "Zpívání v dešti" určitě nadchne všechny milovníky klasického muzikálu.

 Fotografie Michal Škvor, text Veronika Stehnová

Komentáře k článku

* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.