Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

Egyptský Faraon na Križíkově fontáně

Vodní živel a Egyptský faraonVodní živel dokáže být nemilosrdný a krutý – boří domy, bere životy, bez milosti a ve vteřině. Je však i životodárnou silou a může přinášet obdivuhodnou krásu v podobě dokonalé a důmyslné fontány. A pokud se křehká a barevná vodní krása spojí se zajímavou hudbou, pak je zážitek nadmíru dokonalý. A v případě koncertu Richarda Pachmana bylo spojení obou složek skutečně vydařené. Chcete se nechat unést harmonickými tóny českého Vangelise? Pak jste tu správně!

Skladatel a zpěvák Richard Pachman16. 9. 2010 proběhl na Křižíkově fontáně tradiční koncert skladatele, textaře a zpěváka Richarda Pachmana. Záměrně užívám termínu tradiční, neboť tento koncert se zde – na velmi neotřelém místě Křižíkovy fontány, konal ve spolupráci s agenturou Orfeus již po šestnácté. "Český Vangelis", jak ho ráda media nazývají, je na Křižíkově fontáně častým a vítaným hostem. Richard Pachman je muž mnoha talentů, a kdo se s tímto umělcem ještě neměl možnost potkat, pak vězte, že krom komponování hudby, psaní textů a zpěvu, se též věnuje psaní knih a malování. Přestože někteří zlí jazykové rádi uvádějí, že je Richard Pachman ve svých dílech "mistr repetice", hudbě to rozhodně na poutavosti neubírá.

Souhra tónů a světelKoncert Richarda Pachmana by se dal nazvat jakousi procházkou po skladatelově díle. V prvé třetině zde zaznívaly skladby z romantické popové linie, asi nejvíce typické pro Richarda Pachmana,  které skvěle doplňovaly atmosféru něžné vodní tříště fontány. Hudební blok odstartovala skladba "Pro Mozarta", která jako první z jeho díla zazněla v českých rádiích, neopomněl vzdát hold rodnému městu písní „Olomouc“, Richard Pachman jako Mistr Jan Husdále pak zněly písně jako "Veritas", "Přání", "Když máš rád" nebo "Koráb".

Nicméně protože je Richard skutečně skladatel mnoha tváří a stylů - logicky zde zazněly skladby i z jeho velmi povedené muzikálové tvorby – konkrétně muzikálu či lépe řečeno oratoria Mistr Jan Hus - "Neodvolám"  (známe ji původně v podání Mariána Vojtka) a "Navštiv nás Kriste", a taktéž z projektu poslední doby Egypt - "Setepenre", "Anubis" nebo "RE".  Představení Egypt je průběžně k vidění v různých kulturních institucích - více informací naleznete zaručeně na skladatelově stránce http://www.pachman.cz/. Rozhodně se nejedná o jediné dva muzikály z dílny tohoto skladatele - vzpomeňme též Babičku nebo připravovaný muzikál Svatý Václav.

Richard Pachman, Jaroslav Svěcený a Dita HořínkováŠkoda jen, že umělec nezařadil též některou ze svých orchestrálních skladeb z alba Colours, nahraných ve spolupráci  s fenomenálním houslistou Jaroslavem Svěceným, které jsou opravdu hudebním pohlazením a harmonií houslí a klavíru. Navíc jsem zde postrádala i další zajímavý projekt, a sice album Missa s duchovní hudbou, kde krom Richarda Pachmana máte možnost slyšet i dva nádherné ženské hlasy – a sice soprán Dity Hořínkové a mezzosoprán Martiny Kociánové. S odskokem i do této skladatelovy tvorby by byla hudební mozaika dle mého mínění perfektní.

Ukázka z posledního skladatelova projektu - EgyptA jak se říká - nejlepší na konec. A věřte či nevěřte na fontánu v poslední třetině koncertu dorazil i egyptský faraon. Projekt Egypt je rozhodně hudebně velmi zajímavá záležitost. Skladatele na pódiu stylově doprovodilo taneční duo SOLEILA. Chcete-li se nechat unést mystikou starého Egypta a tóny, které k vám záhadně promlouvají vemlouvavě i mrazivě zároveň – pak se bez obav zasněte a přeneste do dávno ztraceného světa Boha Ré a Faraonů, kteří v té době vládli Dolnímu i Hornímu Egyptu a možná … možná zahlédnete i bájného Skarabea.

Fotografický materiál byl použit z osobního archívu Richarda Pachmana, za což tímto děkujeme.

 

 

Komentáře k článku

* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.