Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

Jack Rozparovač našel své poslední oběti

Podsvětí Londýna ožívá s večeremTemné londýnské uličky obchází spolu se soumrakem i mrazivý strach. A když se snese tma, není už ve čtvrti Whitechapel bezpečno. Tam někde v uličkách se náhle ozve srdceryvný výkřik, zablýskne se čepel, bezvládné tělo se sveze na kamennou dlažbu a tajemný přízrak rozsévající smrt zmizí stejně tak náhle, jako se objevil.

Poslední zprávy, další vražda v ulicíchNe, nebojte se, to nejsou poslední zprávy z černé kroniky, to jsme se jen vrátili v muzikálu Jack Rozparovač do Londýna roku 1888. V divadle Kalich proběhla na začátku června dvě poslední představení tohoto zajímavého muzikálu v letošní sezóně. A protože ho zřejmě na delší dobu vystřídá nový projekt Robin Hood, spěchali jsme si ještě muzikál užít a podívat se, kam dospěl či jak se změnil.

Sympatický pár už svou lásku znáZvláště zvědaví jsme byli na obsazení, které jsme si 5. června vybrali. Oproti prvnímu uvedení jsme v roli inspektora Andersona mohli vidět Honzu Kříže, který nás v podstatě právě na toto představení přilákal. Nutno podotknouti, že když hřímal na jevišti v dramatických chvílích, tak ho prostě nešlo přeslechnout ani přehlédnout a vzbuzoval patřičný respekt. Stejně tak v romantické poloze působil tak, jak má správný romantický hrdina působit. Mnozí představitelé hlavních rolích sice svůj pěvecký part odzpívají na jedničku, ale romantický pocit v divákovi prostě nevzbudí, ba co víc, občas působí možná v podobné roli až směšně.

Najde isnpektor Anderson nebezpečného vraha?Netřeba dodávat, že Honzovo pěvecké umění si v této roli opravdu užijete. Zřejmě by to neslyšel rád, ale evidentně je pro romantické role vyloženě stvořený. Bohužel přesně v těchto dílech zaznívají pasáže, které nechávají vyniknout hlasům, podobného typu (viz jeho fantastická „Hudba noci“ z Fantoma Opery, která uchvátila v show Robin Hood), což mu třeba muzikál typu Touha nikdy neumožní. Nicméně obecně se ví, že romantická díla příliš u umělců v oblibě nejsou. Dokáže se křehká Glorie bránit se zbraní v ruce?Snad jediné, co mne překvapilo, že za celé představení se na jeho tváři ani v romantických chvilkách neobjevil ani náznak úsměvu, alespoň jsem ho nezachytila. Ale je dost dobře možné, že tímto způsobem to předepisuje daný scénář, to nejsem schopna fundovaně posoudit.

V roli Glorie se tentokráte představila Leona Machálková. Přestože jsem si tento jevištní milenecký pár díky věkovému rozdílu nedokázala představit, nepůsobili spolu na jevišti nijak násilně. Tak nějak se k sobě vzájemně dobře přizpůsobili a působili hezkým a harmonickým dojmem. ''Jen pojď a splním ti tvé přání...'' láká ďábelPřestože se mi v této roli asi více líbil hlas Daniely Šinkorové, tak i tentokráte jsem byla nadmíru spokojená. Leona působí na jevišti velmi něžným dojmem a s křehkou Glorií se sžila velmi dobře.

V roli ďábla jako obvykle bezkonkurenčně exceloval Vladimír Marek. Kdo měl tu čest, ten ví, že vyslance pekel dokáže rozehrát s takovou grácií a intenzitou, že by mu svou hříšnou duši jistě upsalo celé hlediště. ''Já ho znám'' říká Elizabeth a přesto nikdo nedbáA ačkoli má ve své roli spoustu vtipných prvků, které obecenstvo po právu oceňuje, nedegraduje tyto vtipné pasáže na úroveň laciných bavičů, což je vzácné umění.

Co pro mne bylo však největším kladným překvapením večera, byl výkon Hany Zagorové v roli bláznivé Elizabeth. Spousta obrovských emocí, jak v hereckém, tak i pěveckém přednesu mne opravdu uchvátila. Obdivuhodný výkon.

Radost ze zabíjení nebo peklo na dně černého svědomí?V hlavní roli Jacka Rozparovače jsme viděli Henricha Šišku. I tento muzikálový herec v daný večer odvedl velmi zajímavý herecký a pěvecký výkon a nikdo nepochyboval, že se jeho postava zmítá mezi krvelačnou vášní a čirým zoufalstvým. Možná i díky jemu se zásadní myšlenka muzikálu zaměřila místo na otázku “Kdo?” a “Jak?” na otázku “Proč?”. I proto stojí tento muzikál rozhodně za vidění, protože místo, aby vám naservíroval levnou brutální vražednou podívanou, zamýšlí se nad tím, co Jacka Rozparovače vedlo k tomu, že zabíjel. Byla to touha po nenaplněné lásce, neschopnost fyzické lásky, nebo mu snad nějaká žena fatálně ublížila, že je tak moc nenáviděl a následně zabíjel? Kdo ví? To už se dnes nedozvíme, stejně tak jako to, kdo vlastně Jack Rozparovač byl, a zda skutečně zemřel v ledových vodách Temže. Jedno je však jisté, že v pražském divadle Kalich našel po několik večerů své útočiště, snad se k nám v budoucnu ještě vrátí.

Komentáře k článku

* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.