Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

Konkurz do připravovaného muzikálu Ať žije rokenrol

Zda Michala Kavalčíka uvidíme nebo ne, si budeme muset ještě počkatAč je premiéra nového muzikálu Ať žije rockenroll naplánovaná až na 20. října 2010, již teď je jeho příprava v plném proudu.  Hrát se bude v pražském Divadle Broadway a děj nás zavede do 50. a 60. let, kdy u nás vznikaly první bigbeatové skupiny a rockenroll si hledal cestu k posluchačům.

Nutná registraceTvůrci v současné době především řeší obsazení hlavních rolí.  Někteří interpreti byli osloveni přímo a své role mají již jisté. Mezi ně patří např. Marta Jandová nebo Jan Toužimský, zpěvák  skupiny Arakain. Ostatní, kteří mají o účinkování v muzikálu zájem, čekají klasické konkurzy.  Jejich první kolo se konalo 21. dubna v prostorách Divadla Hybernia. Každý zájemce si připravil jednu píseň z těch, které v připravovaném muzikálu zazní. Muži měli na výběr ze dvou rolí a také z více písní. Pro roli Ronnyho to byly „Právě vlít k nám rokenrol“ nebo „Šrámy lásky“ a pro roli Bareše píseň „Já jsem šéf“. Ženy tuto možnost neměly. Všechny mohly zpívat pouze jednu píseň, a to „Moje druhé já“, která je určena pro roli Soni.

Ano, vy postupujeteZájemcům byly rozdány dotazníky a byla jim přidělena čísla. Kavárna v divadle se plnila a první odvážlivci dostali šanci jít předvést, co v nich je. Komisi vedl producent Oldřich Lichtenberg, který každého zájemce přivítal, oslovil jménem a zároveň mu pak sdělil konečný verdikt. Konkurzů se účastnil Petr Janda, který píše pro muzikál hudbu, Karel Šíp, autor scénáře, a přítomen byl i režisér Viktor Polesný.

Porota bedlivě poslouchalaNa konkurzu se objevili známé tváře – Kamila Nývltová, Monika Bagárová, Lucie Černíková, Lukáš Kumpricht, Ladislav Spilka, Tomáš Beroun, Jakub Uličník, Tomáš Löbl, Peter Veslár, Michal Kavalčík a další. Šanci dostali samozřejmě také méně známí zpěváci nebo úplní začátečníci. Někteří šance využili, jiní naopak. Objevil se tu i muž, který si konkurz spletl s hvězdou pěchotou. Lichtenbergovi však stačila tři slova, aby ho zarazil. I takoví lidé ale na konkurzy chodí. Konkurz probíhal do pozdních odpoledních hodin a nakonec na něj přišlo 115 uchazečů. 

Přišel i Tomáš Löbl, který měl od produkce muzikálu Děti ráje ''povolení''Pokud se týká hudby, uslyšíte v muzikálu samozřejmě nejen rockenroll, ale i další hudební styly. Autoři avizují své dílo jako muzikálovou komedii. To, na jaký příběh se můžete těšit,  přiblíží synopse, kterou nám poskytlo Divadlo Broadway.

Muzikál Ať žije rockenroll! nás vrátí na přelom 50. a 60. let, kdy svět zachvátila horečka zvaná rokenrol, avšak do tehdejšího Československa si tahle podmanivá muzika hledala cestu jen těžko. I tak si u nás našla mnoho příznivců. Bigbítové skupiny vznikaly jak houby po dešti, i u nás při jejich koncertech zachvacovalo mladé publikum doslova šílenství.

Radku Špáňovou můžete vidět v Kalichu jako Johanku z ArkuJednou z prvních rockenrolových hvězd se stal i hlavní hrdina muzikálu Ronny (vlastním jménem Rudolf Konopásek). Líbí se mu tahle muzika a líbí se mu i Yvetta, mladá svazačka z jejich žižkovského činžáku. Její tatínek, stranický funkcionář Radimecký, orientuje svou dceru k Východu, Ronny bezmezně obdivuje všechno ze Západu. Tím si působí nekonečný řetěz problémů, jak s Yvettou, tak s rokenrolem. Zatímco mladá dívka, protože se do Ronnyho zamilovala, je postupem času jeho pohledu na svět stále přístupnější, s rokenrolem to jde ztěžka.

Štěstí zkusil i Tomáš BerounOficiální kultura v Československu preferovala českou dechovku a ruské častušky. Rockenroll byl dle názoru strany a vlády ideologickou hrozbou. Ronny však svůj boj za rokenrol nevzdává. A režim se s ním nemazlí. Tak se vcelku nevinně ocitne jednou na záchytce, pak je dokonce hospitalizován na psychiatrické klinice... Když se chce vyhnout vojně, před odvodovou komisí předstírá šílenství. Potýká se s naivní stupiditou mladých příslušníků SNB, na druhou stranu sklízí obdiv fanynek. Často propadá depresím, které které se snaží eliminovat alkoholem i drogami.Tím rmoutí svou maminku, žijí spolu sami a ona, zklamaná životem i láskou, neví si s Ronnym rady. Ten se časem ocitne v pasti, která ho přivede až do vězení.

Komentáře k článku

* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.