Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

Posnídali jsme v Penzionu u Prášila

Pozvánka do Divadla HyberniaTradiční Snídaně s Novou se v pátek 19. února 2010 „servírovala“ přímo v pražském Divadle  Hybernia. K pomyslnému stolu a k „ochutnávce“ muzikálu Baron Prášil byli pozváni členové fanklubu divadla, všichni příznivci muzikálů a zejména děti z několika pražských základních škol. Jedinou podmínkou bylo dostavit se do foyeru divadla Hybernia již před šestou hodinou ranní. Novináři nebyli pozváni vůbec, a tak jsme byli jediní, kdo mohl dění kolem příprav i vysílání zaznamenat pro naše muzikálové čtenáře.

Většina návštěvníků se po příchodu ihned ochotně převlékla do červených triček s logem pořadu Snídaně s Novou a trpělivě vyhlížela, dle pokynů pracovníků televize, zahájení prvního „live“ vstupu do nováckého vysílání. Moderátorská dvojka, Zorka Kepková a Tomáš KrejčířModerátoři pořadu, Zorka Kepková a Tomáš Krejčíř, nastoupili s úsměvy na rtech a opravdu stylově, v nádherných kostýmech Venuše a barona Prášila.


První živý vstup byl věnován rozhovoru s producentem připravovaného muzikálu Oldřichem Lichtenbergem. Ten mluvil nejen o přípravách Barona Prášila, ale rovnou o pestré historii divadelní budovy a o její úspěšné rekonstrukci do podoby moderního divadla.Brzo vstával i Oldřich Lichtenberg

Již během přímého přenosu se do vestibulu začínali trousit umělci, účinkující v muzikálu Baron Prášil, ti nejčilejší již byli v kostýmech připraveni na zkoušku, ostatní ještě v „civilu“. Všichni však rádi zasedli ke stolům a věnovali svůj čas plánované autogramiádě. Mladí návštěvníci divadla tak měli záhy plné ruce podpisových karet, vytvořených přímo pro muzikál Baron Prášil.

Autogramiáda právě začínáMezitím se na jevišti divadla uskutečnily další přímé vstupy do vysílání Snídaně s Novou. Diváci tak měli možnost seznámit se s panem Ladislavem Lahodou, který stojí za všemi kaskadérskými kousky muzikálu Baron Prášil  a s panem Tomášem Geislerem, autorem filmových projekcí a zejména žhavé novinky, 3D mappingu. Obdiv sklízela choreografka muzikálu Kristina Kloubková a moderátorka Zorka Kepková, které vedly zasvěcený rozhovor, jen tak mimochodem, zavěšeny pod portálem na lanech.

Tomáš Savka lousuje mezi dětmi soutěžícíPopsaly scénu s fantazijními motýly, ladně tančícími 15 metrů nad jevištěm. Kristina pak osobně předvedla, že létat se dá docela dobře i s hlavou dolů.  Téma létání v Hybernii dále rozvinul sám moderátor Tomáš Krejčíř, který si na vlastní kůži zkusil přílet barona Prášila na dělové kouli. Své dojmy si vyměnil s jedním z představitelů hlavní role, Josefem Vojtkem.

Po skončení autogramiády ve foyeru již byli návštěvníci divadla vyzváni k usednutí do hlediště. Scéna Divný sen, Kateřina Brožová a taneční companyRežisér Filip Renč všechny přivítal a zahájil zkoušku scénou Divný sen. Spolu s diváky u obrazovek jsme pak sledovali Kateřinu Brožovou v roli Evelíny, jak spolu s manželem Wilcoxem, Tomášem Traplem, zpívají píseň o tom, že peníze jsou jejich společným zájmem. Company, oděná ve zlatých fracích, se blýskla i svým stepařským uměním. Po zaslouženém potlesku a vyhlášení vítěze dětské znalostní soutěže následoval krátký rozhovor s Filipem Renčem o přípravách muzikálu a realizačním týmu.

Představení vítěze dětské soutěžeDalší muzikálová ukázka patřila  baronovi Danielu Hůlkovi a Romanu Vojtkovi, v roli Franka. Číslo s příznačným názvem Na křídlech fantazie je opravdu nádherné. Melodická hudba v doprovodu vzdušné choreografie čtyř dívek v nádherných motýlích kostýmech má přímo kouzelnou snovou atmosféru.
Konala se i předem ohlášená návštěva kouzelníka a slib zmizení některého z moderátorů pak naplnil Jiří Marek, tanečník Divadla Broadway. Předvedl svůj „vynález“, prášilovskou skříň, kde se aktérům představení dokáží zjevovat a  následně mizet snové osoby z jejich představ. Přes naléhání Zorky Kepkové svůj trik v přímém přenosu neprozradil. Nechal však „zmizet“ Tomáše Krejčíře i Josefa Vojtka. Oba se záhy naštěstí našli a včas se tak dostavili na závěrečný nástup umělců a tvůrců muzikálu Baron Prášil.

Závěrečné setkání všech aktérů na jevištiRežie závěru přenosu se ujal, jak jinak, Filip Renč. Představil divákům autora hudby i libreta, Zdeňka Bartáka a Petra Markova, choreografku Kristinu Kloubkovou a oblíbeného hlasového poradce, pana profesora Klezlu. Sami herci pak postupně, po většinou vtipně, představili své role. Slyšeli a viděli jsme všechny tři představitele barona Prášila, Dana Hůlku, Josefa Vojtka a nakonec dorazil i Marián Vojtko. Vtipem sršeli dva představitelé role Wilcoxe, Vilda Čok a Tomáš Trapl. V plné sestavě se zde sešly všechny Evelíny, Hana Křížková, Marta Jandová i Kateřina Brožová a kompletní byly i alternace role Franka, Roman Vojtek, Tomáš Savka a Daniel Barták. Sabina Laurinová zastupovala Patricie a Šárka Vaňková zase roli Gity.

Děti si kromě triček odnášeli i nevšední zážitky. Mimochodem, pedagoga na snímku bych navrhla na cenu Amose.Filip Renč se podělil i o své režisérské motto, či spíš přikázání, „Nebudeš nudit bližního svého“. Věříme, že i tentokrát, v podobě zcela nového muzikálu Baron Prášil, tento cíl s přehledem naplní. Úplný konec přímého přenosu z Divadla Hybernia patřil již pozvánce k návštěvě muzikálu, který, podle spontánního nadšení malých diváků soudě, bude opravdu podívanou pro celé rodiny.

Dvě ze tří malých představitelek princezny Fantazie s režisérem RenčemDěkujeme Nově za pozvání k snídani a všem aktérům i tvůrcům muzikálu za dobrou náladu, nadšení a ochotu si přivstat.
Tým MusicalNetu.cz ale Divadlo Hybernia ještě zdaleka neopouští. Odnášíme si pozvánku na neveřejnou víkendovou zkoušku. A naše dojmy si pro sebe rozhodně nenecháme. Sledujte další prášilovské články na našich stránkách.

Komentáře k článku

* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.